Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2016. február 24. 21:29 - Halmos Gábor

Az igazi Férfi-erő – a maori HAKA

Következzék egy kis kalandozás Új-Zélandra és a férfi erőbe…

A férfi-minőség egyik alapja az erő!
A nyers erő, a belső erő, a teremtő erő, a pusztító erő, a támogató erő, a lángoló erő...
Nekünk férfiaknak fontos, hogy tisztában legyünk, mit jelent számunkra az Erő! Honnan táplálkozik az erőnk, honnan nyerjük és hogyan teremtünk általa. Ahhoz, hogy igazi, „Vad férfivé” váljunk, és ne csak felszínes „macsó férfiak” legyünk fontos, hogy kapcsolatban legyünk erőforrásainkkal, belső erőnkkel (részletesebben a Vad és Macsó férfiról itt olvashatsz)!

Számomra az egyik legerőteljesebb kifejezése a Férfi-erőnek az új-zélandi maori őslakosok tánca, a HAKA. Hátborzongató energia és összpontosítás sugárzik belőle! Fantasztikus.
Láttál már te is HAKÁT?

Íme egy reklám, egyesítve a hakát, a rögbit és az ősi harcos energiákat:

A férfi útja – Férfikör 2. alkalmán a Férfi-erőnkkel fogunk foglalkozni. Gyere és csatlakozz te is!
Részletek: https://www.facebook.com/aferfiutja/

Számomra ez a „tánc” egyszerre szól a keménységről és a lágyságról!

Amikor Új-Zélandon jártam több maorival beszélgettem. Elmondták, hogy sokan félreértik a táncukat.

Nagyon félelmetesnek tűnik, de nem arról szól, hogy megfélemlítse az ellenséget, hanem hogy megmutassa az összetartozásukat. Harci tánc is lehet, de ünnepeken, esküvőkön, születésnapokon is eltáncolják, megerősítve összetartozásukat.

Egy haka egy esküvőről, amitől a menyasszony is elsírja magát:

Milyen is lehet úgy felnőni, hogy egy ilyen közösségi élményben veszünk részt rendszeresen, akár az iskolában is... Katt ide egy videóért, amiben iskolások vesznek részt.

És amitől igazán lágy is lesz a haka számomra az a maori emberek.
A maori harcosok mai leszármazottai (akik réges-régen kannibálok is voltak) – akikkel találkoztam – általában hatalmas, csupa izom emberek. Zord tekintetűeknek tűnnek és bármely hazai discóban ránézésre felvennék kidobó embernek. :-) Igazi „kétajtós szekrények”. Ugyanakkor a beszélgetésekben végtelenül kedvesek, barátságosak, jó fejek. Egyszerre erőteljesek és lágyak. Számomra megtestesítik az erő és a gyengédség egységét!

Mélység és szeretet sugárzik a maorik hagyományos köszönéséből, a hongi-ból is, mely igazán személyes formája egymás üdvözlésének. Az orrok összeérintése, vagy összedörzsölése egy meghitt pillanat, amely jelképezi, hogy megosztják egymással az élet közös lélegzetét, energiáját – megnyílnak a másik előtt, átadják magukat, és egyúttal elfogadják a másikat.

20111104-newzea-0748.jpg

A Haka egyébként az új-zélandi All-Blacks rögbi csapat (nem amerikai foci, hanem rögbi!) által vált igazán híressé. A mérkőzések elején rendszeresen bemutatják félelmetes elszántságot sugározva. (Érdekesség, hogy Új-Zélandon, a mi európai focinkat egy nőies, gyenge sportnak tarják és elsősorban lányok űzik! :-) )

------------------------------------------

És még egy történet az All-Blacks-ről, az új-zélandi világhíres rögbi csapatról, akik világelsők ebben a sportágban. Hagy mondjam el, hogy miért All-Blacks-nek hívják őket, és miért tiszta fekete a mezük?

Legalábbis egy legenda szerint történt pedig réges-régen (az 1900-as évek legelején), hogy az Angol királynő látogatást tett Új-Zélandon és látta a rögbi válogatott játékát. Meghívta a csapatot Angliába, hogy mérkőzzön meg a britt csapatokkal. Az új-zélandi válogatott eleget tett a meghívásnak és elrepült Angliába, de nem volt egységes mezük. Így gyorsan bevásároltak egy egyszerű mezt, és abban álltak ki a mérkőzésekre.

Ez a mez csupa fekete volt, azaz all blacks.

Aztán következtek a mérkőzések… 37 meccsük volt ez alatt a túra alatt és az új-zélandi All-Black tönkre verte az összes ellenfelét! 36 mérkőzést megnyertek és csupán egyet veszítettek el. 976 pontot szereztek, míg a többi ellenfelük összesen 59-et. Abszolút győztesként tértek haza, és ezzel hatalmas elismerést vívtak ki a többi rögbis nemzet körében, amely hírnevet azóta is őriznek!

Hát így indult az All-Blacks legendás karrierje és a csupa fekete mez története.

---------------------------------------------

Ha érdekel egy kis bepillantás a maori kultúrába, jó szívvel ajánlom a Bálnalovas című filmet, mely hitelesen mutatja be a maorik huszadik századi identitáskeresését.

Bálnalovas trailer angolul:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr558417106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása