Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2016. április 29. 12:50 - Halmos Gábor

Amikor pasik és nők beszélgetnek egymással…

Hétfőn este egy rendhagyó „férfikört” vezettem. Azért volt rendhagyó, mert nők is részt vettek! :-O A téma pedig az volt, hogy „Értsük meg jobban a férfiak útját!”.

4 kedves pár érkezett, az azonban hamar kiderült, hogy mindenhol a nők voltak a „felbújtók”, azaz ők találták meg az eseményt, és „cipelték magukkal” a párjukat! :-) De legalább itt voltak a fiúk is (őket általában nehezebb rávenni az ilyen programokra) és megindulhatott a közös beszélgetés.

Csináltunk egy nagyon érdekes gyakorlatot: előbb csak a fiúk ültek össze egy kis körbe beszélgetni arról, hogy

„Mi a férfi dolga az életben? Mi a férfi feladata a saját családjában?”

Amíg a férfi kör tartott, a nők csak a háttérből figyeltek és hallgattak. Egy idő után cseréltünk és a nők beszélhették ki ugyanezt a témát és a fiúk füle hallatára.

Az ez utáni közös beszélgetésben nagyon érdekes dolgok hangoztak el.

Mindezek azonban nem „válaszok”, kész bölcsességek, csupán elgondolkodtató felvetések! Nem kell egyetérteni velük, érdemes azonban mindenkinek saját magának megkeresnie saját válaszát!

  • Még azoknál a pároknál is, ahol elég nagy az összhang, meglepődve hallgatták egymást, hogy férfi/női körben mennyire másképp beszélnek saját szerepükről, küzdelmeikről. A jó kapcsolatban sem ismerjük teljesen egymást.

  • Manapság nincs nagyon olyan hely a férfiaknak, mint régen a kocsma volt, ahol összejönnének és beszélgethetnének, egymást támogathatnák. Ezért lehetnek hasznosak a férfikörök.

  • A gyerekes szülők már más életszakaszban is tartanak, nincs igényük annyira kocsmázni, bulizni, de az ilyen jellegű beszélgetések sok erőt tudnak adni nekik is.

  • Minden kapcsolat él meg hullámvölgyeket, akár nagyon keményeket! A legtöbb kapcsolatban van olyan időszak, amikor „rá se akarnak nézni a másikra”. A kérdés az, hogy hogy vészeli át ezeket az időszakokat a pár és hogy mit tesz azért, hogy újra egymásra találjanak!?

  • Sok családban a hagyományos „férfi-női szerepek” (ki mit csinál a családban) felborulnak, megcserélődnek, de ez nem lehet akadálya annak, hogy a pár sikeresen oldja meg a feladatait.

  • Gyakran előkerülő téma az anyagiak biztosítása! Általában a férfiak érzik úgy, hogy az ő feladatuk a család anyagi hátterét (ha nem is teljesen, de nagyrészt) előteremteni. Ugyanakkor állandó konfliktusforrás, hogy a munka mellett a családdal is nagyon szeretnének együtt lenni, részt venni a gyerekek életében. És nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt.

  • A nők számára is jelentős kérdés az anyagi háttér. Néha ők is aktívan hozzá szeretnének járulni, vagy bevállalják az otthoni feladatokat, de nyomasztja őket, hogy anyagilag nem járulnak a család előre jutásához.

  • Közös döntésnek kell lennie a párnak, hogy lemondanak-e az anyagi jólét egy részéről azért, hogy nyugodtabban, több időt tölthessenek a gyerekekkel, egymással. Paradox módon pedig néha pont ilyenkor (pl. vállalkozás indítása mellett), hátradőlve fognak többet keresni, mint amilyen szintről le akartak mondani.

És ráadásként:
ezekben a beszélgetésekben néhányan nagyon kedves és mély hálát, „köszönöm”-öt fogalmaztak meg a párjuk felé, elismerve mindazt, amit a családért tettek. Ezek a „köszönömök” valamiért nem születtek meg a „hétköznapok” során, de szerencsére megszülettek ebben a beszélgetésben. Ezek után pedig legközelebb talán megszületnek egy pohár bor mellett, otthon, kettesben is!

 

TOVÁBBI INFÓK FÉRFIKÖRRŐL - FÉRFI-NŐI CSOPORTOKRÓL:

A férfi újta - férfikör

https://www.facebook.com/aferfiutja/

reaching-out.jpg

 

98e09cef03660610bab045e076f03080.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr188672490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása