Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2017. január 14. 20:05 - Halmos Gábor

Hol hibázta el ANYA, ha Apa nem segít a háztartásban? avagy töketlen-e a Férfi, ha házimunkát végez?

*** FIGYELEM ***
Az írás egyesek (főleg férfiak) számára népszerűtlen gondolatokat tartalmazhat!

Most olvasom FittAnya bejegyzését arról, hogy a férfiak mennyire nem segítenek otthon, és nagyon nem értek egyet a képpel, amit lefest! (http://fittanya.hu/hirek/ekoezben-apa)

Szerintem igenis sok (és egyre több) férfi tud helyt állni otthon is!

Azt olvasom, hogy

ha igazán őszinték vagyunk, akkor beláthatjuk, hogy a férfiak nem jelentenek túl nagy segítséget a reggeleinkben. A munka nagy részét mi végezzük, legyen szó a saját reggelinkről, a kávéról, a gyerek tízóraijáról vagy frizurájáról...

És az én kérdésem a következő:

Hol rontottad el, kedves anyuka, hogy így alakult a dolog?

És még ezt olvasom

06:01 - Anya kétségbeesetten nyomja ki az ébresztőt, mielőtt az jelezne, nehogy a gyerek is felébredjen rá.

Apa felébred, mert elfeküdte a bal oldalát. Amikor látja, hogy anya már az ágy szélén ül, békés mosollyal az arcán visszaalszik.

És azt kérdezem:

Ki mondta, hogy ennek így kell lennie? Ki osztotta le így a szerepeket?

Ki hagyta, hogy idáig fajuljon a dolog?

TE ÉS A PÁROD, KETTEN EGYÜTT!

Mert ne feledjük:

A család egy közösen kialakított rendszer, ahol számos feladat merül fel, amelyeket anya és apa KÖZÖSEN osztanak fel egymás között! Sehol nincs törvénybe iktatva, hogy anya nem fúrhat, apa pedig nem kelhet fel a gyerekekhez!

Bármit, BÁRMIT meg tud csinálni a férfi két dolog kivételével: a szülést és a szoptatást. Minden mást képes megcsinálni a férfi is!

HOL HIBÁZNAK A NŐK?

Ott, hogy hagyják, hogy egyenlőtlenül alakuljanak a dolgok!

A közös életünket közösen alakítjuk ki. Sok kis apró döntéssel, reakcióval, elfogadással, vagy vitával.

Semmi baj nincs például azzal, amikor anya azt mondja az éjszaka felharsanó gyereksírásra, hogy „hagyd apjuk, majd én megyek!”.
De igenis baj van akkor, ha anya a végletekig kimerült, apa pedig végigalussza az éjszakát!
Az ő gyereke is! Ő is fel tud kelni!
Tudom, mert próbáltam! 2 éven át minden éjjel többször keltem a középső fiúnkhoz. Aztán reggel mentem dolgozni. Igen, fáradt voltam éveken át. De a párom is. Miért az ő dolga lenne egyedül a felkelés?

Egyszóval a feleség is nevelheti a férjet (és viszont is), hogy EGYÜTT alakítsanak ki egy – viszonylag – jó közös életet, amiben mindenki – a lehetőségekhez képest – egyensúlyban van. (De legyünk magunkhoz elfogadóak, pici gyerekek mellett csak viszonylagos egyensúly lehet, hisz gyakran iszonyat nagy terhet jelenthet ez az időszak a szülőknek.)

Ha a pasi nem segít a gyerekek körül, nem fürdet, nem takarít stb, akkor a nő is valahol nem állt ki magáért!

AKKOR A NŐK ÉS A FÉRFIAK EGYFORMÁK?

Természetesen nem, lehetnek hagyományosan férfias és nőies feladatok, amiket jobban, vagy gyakrabban végez az egyik, vagy másik fél. Például varrni, vasalni, szülinapi ajándékot szerezni inkább a nők szoktak; ajtót megolajozni, a gyerekekkel focizni, lakást festeni a férfiak szoktak. De ez sem mindig van így!

Szerencsére egyre több nő keres sok pénzt, épít üzletet, megjavítja a bútorokat és egyre több férfi dajkálja a pici gyermekeket, főz a családnak, takarít, ha szükséges.

MIÉRT IS nem TÖKETLEN A FÉRFI, HA HÁZIMUNKÁT VÉGEZ?

Azért, mert ezzel lehetővé válik KÖZÖSEN megosztani a család feladatait, ami mindenki számára előnyös:

  1. A FÉRFI akkor lehet önálló és magabiztos a családban, ha ő is képes átvenni a feladatokat!

Nincs annál kiszolgáltatottabb helyzet, amikor anya 3 napos csapatépítőre megy, vagy épp a második gyermeket szüli, apa pedig büdös alsógatyában egész nap pizzát eszik és bizonytalanul rohangál a lakásban, hogy hogyan is kéne a gyermekét elindítani az oviba…

Számomra ijesztő, és nem is egészséges az a függőség, amikor valaki képtelen egyedül (is) működtetni – legalább rövid távon – a családot. Ez ráadásul rettenetes terhet tesz a nőre, hisz nem lehet beteg, nem mehet nyaralni, mert akkor összeomlik minden!

  1. A NŐ számára is az az IGAZSÁGOS, ha a terheket közösen osztják meg.

Számos nemzetközi statisztika mutatja, hogy a nők jóval többet dolgoznak (munkahelyen+háztartásban együttesen), mint a férfiak! És ez nem igazságos!

Igen, lehet azt mondani, hogy a férfi keressen pénzt, és javítson meg mindent a ház körül és kész. No de akkor tessék lapátolni haza a rengeteg pénzt, hogy semmiből ne legyen hiány! És egy kilincs se lötyögjön! És még ezek után sem érzem jogosnak, ha a férfi elégedetten hátradől az újságja mellett, miközben az asszony még lót-fut a 3 gyerek mellett.

Amíg feladat van, addig KÖZÖS feladat van!

És ugyanígy ha apa elmehet 4 napra céges bulira, akkor ugye anya is elmehet 4 napra a barátnőivel!? Így fair!

  1. VÉGÜL A GYEREK(EK)NEK is az a legjobb, ha apa is otthon van a háztartásban!

Sokkal minőségibb időt tud a gyerekekkel eltölteni, ha egyedül is képes gondoskodni róluk.

Számomra azok az időszakok segítettek a leginkább közel kerülni a gyerekekhez, amikor „magunk” voltunk és mindent meg kellett oldanunk anya nélkül. A gyerekek sem anyához fordulnak ilyenkor, hanem hozzám. Sokkal intimebb egy este, ha együtt csináljuk végig a jóéjt puszi legvégéig.

De csak akkor lehet, hogy én viszem őket úszni, vagy megyek el velük pár napra vidékre, vagy épp anya elmegy 3 napra a saját szórakozására, ha képes vagyok ellátni őket. Ha magabiztos vagyok otthon és anya is elhiszi, hogy rendben rám tudja bízni a porontyokat!

Ez pedig akarat és rutin kérdése! Ahogy ebben a cikkben és benne van, és nagyon egyetértek:

http://divany.hu/kolyok/2017/01/13/nagy_felismeres_az_apak_is_kepesek_gondoskodni_a_gyerekekrol/

PONT AZ A TÖKÖS FÉRFI, AKI BEVÁLLALJA A NEHEZÉT IS!

Természetesen lehet, hogy a pénzkereset miatt főleg anya van otthon és 80%-ban ő dolgozik a háztartásban, teremti meg a háztartást, de a maradék 20%-ban a pasi is kivehetik a részüket!

Szóval szerintem nem hogy töketlen, hanem éppen AKKOR TÖKÖS egy pasi, ha bevállalja a háttérmunkát is és nem csak a család jó és könnyedebb részét!

housework-dad-130315.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412126039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása