Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2018. augusztus 10. 21:26 - Halmos Gábor

10 szuper ingyenes játék gyerekekkel

Vajon melyik játék jobb, a 8 dallamos, villogó, mozgó (4 elemet zabáló) varázsjáték, vagy egy szimpla ugrálókötél???

A nagyfiamnak 2 évig az ugráló kötél volt a kedvenc játéka. Órákig kötözött vele, kígyósat játszott, porszívózott… kifogyhatatlan játékforrás volt. Jobb, mint bármelyik drágán kapott ajándéka!

És ahogy nőnek a gyerekek, folyamatosan rengeteg egyszerű játékot találunk, amik sokkal izgalmasabbak számukra, mint bármilyen bolti játék.

És amitől működnek ezek?
Attól, hogy együtt ráhatározzuk magunkat, nekiindulunk és „programmá” tesszük az egyszerű dolgokat.

 

1. REPÜLŐNÉZÉS A REPTÉREN

Érdemes tudni róla, hogy van egy hely a Ferihegyi repülőtér mellett, ami kifejezetten arra való, hogy egész közelről megbámulhassuk a repülőteret.

„Spotter domb”-nak hívják és csodás élmény felnőttnek-gyereknek. Csak arra kell figyelni, hogy olyan időszakban menjünk, amikor rendszeresen érkeznek, vagy indulnak ott a repülők.

 

2. HOMOKOZÁS

Elképeszt, hogy mennyire kifogyhatatlan játékforrás az örökké megújuló homok! Gyakran felszerelkezünk nagy gyereklapátokkal (hosszú nyelű, hasonló egy felnőtt lapáthoz) és elvonulunk egy közeli játszóra. Onnantól kezdve 1-2 órán át ásás, formálás, fúrás, várépéítés…

Amikor pedig már kezdte ez nem lekötni őket, előszedtem néhány matchbox-ot, vagy épp katonát, én is beszálltam és mutattam újabb várépítési módokat és újra évekig boldogság van a homokozóban.

 

3. SARAZÁS

Neeem, nem ugyanaz a műfaj, mint a homokozás!
Külön varázsa van. Kell egy játszó, ahol egymás mellett van a homokozó és a csap. És ha engedélyt kapnak (mert elég meleg van hozzá), akkor szorgalmasan hordják a vizet, patakot csinálnak, sártengereznek.

A titka pedig: eleve érdemes úgy készülni, hogy kapnak egy szál fürdőgatyát, vinni pár törülközőt és onnantól egyáltalán nem lényeges, hogyan maszatolják össze magukat.

 

4. VIZES JÁTSZÓTÉR

Budapesten is megjelentek a vizes játszóterek. A legjobb a Kispeti (19. kerületi), de több is van már. Ingyenes, használható, egy fél napos élménynek biztosan szuper!

(Részletek: http://minimatine.hu/vizes-jatszoter-budapesten/# )

 

5. FAVÁGÁS, KERTÉSZKEDÉS, FÚRÁS-FARAGÁS

Amikor a fiam baltát kért 8 évesen a szülinapjára, meglepődtem. Azóta kért már véső készletet, elektromos csavarbehajtót is. Ezeken már nem lepődtem meg annyira.

És minden alkalommal, amikor kilépek a kertbe tömött sorokban a nyomomban vannak! Ők is akarnak gereblyézni. Imádnak baltával fát vágni és tüzet rakni. Csak úgy hobbiból is fűrészelnek, vagy szöget vernek be egy tuskóba. Segítenek, ha a homokozó tetejét kell lefesteni stb.

Pedig nem voltak mindig ilyen kerti gyerekek, de mintát követnek és a suliból, nagyitól, tőlünk eltanulják, hogy milyen jó kint lenni, tevékenykedni.

Igaz, minden valós munka 3-4szer annyi időbe kerül (és néha egy-két dolgot igyekszem titokban elintézni, nehogy "segítsenek), de közben olyan jó látni, hogy ennyire tevékenyek!

 

6. SÉTA

Tavaly nyáron az volt a szokás, hogy minden este 6-kor elindultunk a környéken egy nagy kört lesétálni. Egy idő után a srácok már tudták a ritmust, várták az esti "levezető" sétát.
Hol cipőben, hol mezítláb jöttek.
Ugyan azt az utat jártuk be mindig, mégis mindig újabb kalandok, érdekességek vártak. Volt, hogy az árnyékukat találták meg, volt, hogy fára másztak, volt, hogy egyensúlyozósat játszottak mindenféle járdapatkán.
És minden alkalommal úgy éreztük, jó, hogy elindultunk...

 

7. KÖNYVTÁRAZÁS

Új élmény ez számomra! Már el is felejtettem, hogy vannak könyvtárak. Pedig gyerekkoromban rengeteget kölcsönöztem onnan. A fél nyaramat könyvtárban töltöttem.

De kiderült, hogy még mindig vannak könyvtárak! Off-line épületek! :-O :-) Ahol papírból készült könyvek vannak (meg CD-k, DVD-k, hangos könyvek!)

Havonta-két havonta elmegyünk a srácokkal és mindig találnak izgalmas új könyveket, olvasni, vagy nézegetni valót.

 

8. KÁRTYÁZÁS

Nálunk a nagyi kezdte a fiúkat kártyázni tanítani és kiderült mennyire élvezik. A legkisebb már 5 évesen szuperül értette a Snapszert (és kb. mindenkit megvert a családban). De csomó más játékot is hamar elkezdtek játszani a magyar kártyával.
Már el is felejtettem, hogy milyen élmény egyszerű kártyával játszani!

 

9. TÁBLÁS JÁTÉKOK

A legtöbb háztartásban akad egy sakk, vagy malom.
Mi az elején még az eredeti szabályok nélkül játszottuk a sakkot. Pl. a két szemközti sarkokba halmoztuk a különböző színű bábukat. Aztán kreatívan, mindenfelé támadtunk. A szabályokat egyikünk se egészen értette, de aztán valahogy leütöttük egymást. És nagyon izgalmas volt egy 3-4 éves gyerkőccel.

Idővel pedig megjelent az igény, hogy az igazi szabályokat is megtanulják és kezdett komolyodni a játék.

De játszani szoktunk pl. „Fordítgatóst” is egy falapra karcolt táblával, vagy go-t kézzel rajzolt táblán.

 

10. METRÓZÁS, BUSZOZÁS

Inkább őszi, tavaszi mulatság nekiindulni a környék összes tömegközlekedésének! Nálunk a vonat-villamos-metró-busz jelen fél napos elfoglaltságot, aminek az élményeit hetekig mesélik.

A közlekedés nem csak feladat lehet, hanem felfedezés is, közös családi program!

 

És még sorolhatnánk a kirándulást, szappan buborák fújást, kertásást…

A lehetőségek kifogyhatatlanok.

Csak kreatívnak kell lennünk és előre megterveznünk a programot és együtt belevágnunk családilag!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8814174273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása