Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2017. november 19. 18:59 - Halmos Gábor

Gyerekbarát szemléletet a magyar turizmusba!

GYEREKBARÁT SZEMLÉLETET A MAGYAR TURIZMUSBA! – Szemlő-hegyi-barlang

Folytatom elkeseredett harcomat a hazai elszomorító szemlélettel, kommunikációval szemben! Sajnos láttam (főleg külföldön) már jól összerakott programokat, tudom, hogy lehet(ne) jól is csinálni!

ADJATOK EGY KIÁLLÍTÁST ÉS MEGMUTATOM, HOGY LEHET ÉRDEKESEN IS TÁLALNI! :-)

Mai kaland, Szemlő-hegyi-barlang...

1. Érkezés 10.10-re. Kisasszony mondja, hogy 11.00kor indul a következő túra. Óvatosan jegyzem meg, hogy ezt jó lett volna előre tudni. Kishiján összevész velem, hogy de a holnapon szerepel… Megmutatom a saját honlapjukat. Bocsánatot kér, télleg, jó lenne ezt kiírni… :-/

2. OK, addig egy kis interaktív kiállítás, lássuk. Szerintem érdekes, sok mindenről szól: barlang, barlangászás, barlangi mentés. Még csomó mindent ki is tettek, hogy meg is foghassuk (karabíner, kötél stb.). Tök jó, végre!

Node hogy miért nem lehet emberi, ráadásul GYEREK-NYELVEN kiírni a dolgokat??? (a honlap szerint is főleg gyerekeket várnak!!!).

Találós kérdés: „Miért húz a huzat?”

Válasz:

„A barlangi légmozgás, légáramlás irányát és sebességét a belső és külső hőmérséklet közötti különbség, a légnyomásbeli eltérések, és a barlang morfológiai adottságai befolyásolják…”

A 6 éves fiam meg érdeklődve hallgatja a felolvasásomat… Én meg próbálom újra olvasni, hogy legalább a saját szavaimmal elmagyarázhassam neki…

3. 11.00, indulhat a séta. Szimpatikus fiatalember tartja az egyes pontokon az előadást.

De hogy ezt is miért nem lehet GYEREK-NYELVEN elmondani??? Tájékoztatásul: a 30 fős csapat több, mint fele 6 év alatti!!

„és a hévizek alakították ki… a hévizek így… a hévizek úgy…”
Esetleg valaki elmondaná a gyerekeknek, hogy mik azok a hévizek???

„És a falak karfiolosak, mert….”
Esetleg: kedves gyerekek, ki szereti a karfiólt, ki látott már? Ki jön rá, hogy miért hívják ezeket a követek karfiolosnak??? (mert olyan a formájuk kívülről)

„egyébként pedig a kvarcok, meg a szilikátok, meg a szénsavak, meg 3 millió éve…”
Esetleg lehetne beszélni olyasmiről, ami a gyerekeknek (is) érdekes lehet, például denevérek; képzeljétek, fölöttünk emberek laknak a házakban stb. stb. Mindenhol vannak érdekességek, nem csak a száraz (és önmagukban a felnőtteknek sem érdekes) tények!

DEAZÉRTJÓVOLT:

Csak hogy igazságosak legyünk hozzáteszem: összességében jó volt! Például amikor megmutatták, hogy van egy 40 méter magas liftakna felfele; meg amikor lekapcsolták a világítást, hogy érezzük, milyen a teljes sötétség, az nagyon izgi volt!

A kritikák mellett is mindenkinek tudom ajánlani, jó kis pár órás program gyerekekkel! :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1613311889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Halmos Gábor 2017.11.22. 07:49:24

Kedves Pál!
Köszönöm a hozzászólását, amennyiben hasznosnak látja, örömmel hozzájárulok a kiállítás átalakításához további ötletekkel, szempontokkal.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása