Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2017. szeptember 16. 21:52 - Halmos Gábor

6 tipp - Hogyan legyen hatékony a munka gyerekekkel?

Megmondom őszintén én sok feladatba már bele se merek kezdeni, ha otthon vannak a gyerekek! :-)

Csak távolról néz ki úgy, hogy

Jajj,hát milyen cukik, nééézd, segítenek Apának barkácskolni, Anyának főzni stb. Micsoda segítség!”

Igen, valóban nagyon aranyos egy kicsi gyerek, ahogy a segít a felnőtteknek. Jön a kis kalapácsával, elemes porszívójával, pakolja a mosógépbe a ruhákat… De ez addig aranyos, amíg van idő és türelem velük tevékenykedni. Mert azt ugye minden szülő jól tudja, hogy

a közös munka a gyerekekkel finoman szólva is „nem hatékonyabb”, mint egyedül csinálni!

Mindez pedig hatványozódik, ha több gyerek próbál egyszerre „segíteni”! :-)

MINT A SÁSKAJÁRÁS…

Amíg csak egy fiam volt olyan jó volt kettesben tologatni a fűnyírót! Ő állt előttem, 2 évesen tolta-tolta a nagy gépet, olyan meghitt volt az egész.

Azóta azonban van három fiam, jelenleg 4, 6 és 8 évesek. Ha egyszer valamiben segíteni akarnak, ott kő kövön nem marad! Amikor úgy nyírunk füvet, hogy egy középen, kettő két oldalról fogja, akkor ugye nagyon haladni nem lehet! Veszekedés, vita, ki hova álljon…

Ha pedig szerszámot vennék elő, pár percen belül átalakulnak fegyverekké és indul a ki-kit csap agyon hamarabb játék…

Szóval marad az „Ááá, semmi dolog nincs itthon…” aztán alig várom, hogy legalább egy-kettő ne legyen itthon, hátha akkor gyorsan meg lehet csinálni!

MIT TEGYÜNK, HOGY HATÉKONY LEGYEN A KÖZÖS MUNKA A GYEREKEKKEL?

  1. KÉSZÍTSÜK JÓL ELŐ!

Kisebb gyerekek mellett nem megy az, hogy „Fúrjunk, de várjatok, még ki kell találnom mit és hova és…” Ők azonnal belelkesednek és azonnal akarják! Nem képesek – a legtöbben – várni.

Mire kimondjuk a feladatot jó, ha tudjuk, hogy mit, hova, az eszközök előkészítve, esetleg lemérve, kijelölve is.

  1. TALÁLJUNK MINDEN GYEREKNEK FELADATOT!

Néha ez a legnehezebb, hiszen ha én magam is haladni akarok, akkor nehéz folyamatosan feladatot adni mindenkinek. „Hozd ide a csavarhúzót, csavard azt be, vidd oda…” és mindössze 2 perc telt el és máris néznek rám nagy szemekkel, hogy „akkor most mit csináljunk Apa?”

Ezért érdemes előre végiggondolni, hogy milyen részfeladatok vannak, amiben segíthetnek és hogy lehet mindenkinek feladatot adni.

Én bizony már 2 porszívóval takarítom az autót, de ha lenne, hármat is bevetnék csakhogy ne vitatkozzanak rajta. Így kettő takarít, én körülöttük sürgölődök, pakolok… és jó esetben a harmadiknak is tudok adni valami feladatot!

  1. KERESSÜNK EGÉSZ MÁS FELADATOT!

Amikor nem tudunk mindháromnak feladatot adni, pl. Anya főz, de csak két gyerek tud segíteni, akkor igyekszünk ugyanakkorra időzíteni egy egészen más tevékenységet: pl. egyikőjük szereti a zoknikat párosítani, szóval a főzés alatt Apával elpakoljuk a zoknikat.

  1. ENGEDJÜK, HOGY KIPRÓBÁLJÁK!

Ha nem veszélyes a feladat, pl. kisebb IKEA polc összeszerelése, porszívózás, akkor előbb érdemes hagyni, hogy ő próbálkozzon. Nem, nem lesz olyan hatékony, mint ha én csinálnám. De addig tudok valami mást csinálni és ha hagyjuk, hogy előbb ő dolgozzon, akkor belátja, hogy ehhez segítségre van szüksége, valamint meg is unja egy idő után. Elmegy LEGO-zni a többiekkel… és akkor végre jöhetek én, hogy  haladjunk is! :-)

  1. ADJUNK LÁTSZAT FELADATOT!

No jó, ez nem olyan jó fejség, de hát szülők egymás közt ismerjük el: néha mindenkinek jobb, ha bevetünk egy-két trükköt.

Szóval keressünk valami jó kis feladatot, ami látszólag nekünk nagy segítség – de valójában nem! :-) Egy ismerősöm, amikor forrasztott, áramkört szerelt, akkor megkérte a 4 éves fiát, hogy erősen fogja fogóval ezt a sárga vezetéket. „De fogjad, hogy Apa jól tudjon forrasztani!” „Erősen fogjad!” „Úgy, szuper!” És a kiskölyök sugárzó arccal „segített” Apának.

De ugyanilyen nálunk a „Kösd ezt a madzagot ide”, „Ezt a csavart itt csavard amíg bírod”, vagy a „Gyúrj ebből a tésztából minél hosszabb kígyót”.

  1. TALÁLJUK MEG AZT, AMIBEN TÉNYLEG HATÉKONYAK!

Amikor a nagyi félhangosan megjegyzi, hogy ide egy gödröt kéne majd ásni… Akkor a gyerekek őrült módon nekiugranak, és amikor a nagyi egy perc múlva újra odanéz meglepődve veszi észre, hogy már fél méteres lyuk tátong ott…

Van sok tevékenység, amiben tényleg nagyon hatékonyak tudnak lenni, csak meg kell találni, hogy ki és miben jó, mit szeret csinálni.

Az egyik fiam például imád tüzet rakni de ha kell, akkor ehhez baltával/fűrésszel fát vág, levelet gereblyézik, tűzrakót épít. A másik nagyon jó megfigyelő, szeret pakolni, megtalálni dolgokat, ruhákat kikészíteni. A harmadik imád teríteni, lehozni tárgyakat az emeletről.

Ahogy idősödnek, egyre több mindenben tudnak valóban segítséget nyújtani. Érdemes ezt a tudásukat használnunk, mert nekünk is könnyebb lesz és ők is büszkék rá, hogy komoly dolgokat bízunk rájuk! 7 évesen például a fiam már egyedül lenyírta a füvet és utána alig várta, hogy újra megnőjön és nyírhassa.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr912870038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása