Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2016. január 30. 16:03 - Halmos Gábor

A férfi két utazása – a fejlődés belső útja

Vajon milyen az „igazi” férfi?
Sziklakemény, izmos, tetoválással és szúrós tekintettel? Vagy szuper-családcentrikus, naphosszat csak játszik a gyerekekkel és alvásidőben kis köténykében muffint süt a délutáni gyerekzsúrra? Esetleg kezében sörrel meccset néz, és szőrös hasát vakargatva böffent néha? Esetleg ezek mind egyszerre? Vagy valami egész más?

Nemrég olvastam egy bevilágító összefoglalót, amelyik sok kérdésre választ adhat arról, mi a férfi fejlődési útja, amíg „átlagos férfiból” „VAD FÉRFI”-vé válik.
(A leírt gondolatok Richard Rohr – A férfi útja könyv alapján születtek.)

Ha az átlagos férfi csak a külsőségek felé fordul, konditeremben gyúrja az izmait, hajlakkal lövi be a sérót, de belül nem változik, akkor talán eljut a „hamis férfi” (alias macsó) státuszba. Ez azonban önmagában zsákutca.

Amennyiben egy férfi a valódi fejlődés útjára lép, akkor elkövetkezik…

AZ ELSŐ UTAZÁS – A NŐIESSÉGHEZ VEZETŐ ÚT

Ezen a ponton szerintem sok férfitársam felhördül és megijed:-), de kérlek olvass tovább! Nem kell megijedni a „csajos” oldaltól, sok lehetőséget tartogat annak megismerése!
És sok nő pedig örömmel tapsol: „Ez az, erre lenne szükségünk!”

A férfivá válás útján az első utazás az érzelmek megismerése, felvállalása és kimutatása.

Egy „hímnek” sem kell állandóan erősnek, mindenhatónak, hatalmasnak látszani és a legnagyobb lelki válság idején is viccelődni, és mosolyogva állandóan csak azt mondogatni: „ugyan, minden rendben, jól vagyok!”

Sok nő olyan férfit kíván magának, aki megérti őt, aki lágy és gyengéd is tud lenni, akivel beszélni lehet.
Hány, meg hány nő panaszát hallgattam végig az elmúlt tíz évben, ami arról szólt: „Nem vagyok képes a férjemmel/pasimmal igazán mély dolgokról beszélgetni! Nem képes megérteni engem, nem figyel oda az érzelmeire. És képtelen a saját érzéseiről beszélni!”

Sajnos számos párkapcsolatot, házasságot is láttam azért tönkre menni, elhidegülni, mert a pár nem tudott a lelki életéről beszélgetni. És általában az asszonyka volt az, aki próbálkozott, próbálkozott, aztán egy idő után feladta a harcot.

Pedig az érzelmeink ott vannak mindannyiunkban!
Ha akarjuk, ha nem befolyásolnak, irányítanak, meghatároznak bennünket, ráadásul megmérgeznek, megbetegítenek, ha nem törődünk velük.

Úgyhogy kedves URAK!
Tessék szembenézni az érzelmekkel és közel engedni azokat! E nélkül nagyon nehéz kiegyensúlyozott emberként élni, és kiegyensúlyozott párkapcsolatot kialakítani!

Egy „igazi” pasi inkább keresztülrohan egy égő házon, minthogy az érzéseiről beszéljen! Ahogy egy filmben mondták: „Tökös csávó, ha kell benzint iszik, aztán lehugyozza a tüzet!” Na igen, ilyen egy macsó férfi!

De tessék csak a még nagyobb kihívással is szembe nézni, és megtanulni, merni lágynak lenni, esendőnek látszani, érzelmeket átélni, esetleg akár még sírni is! Óriási érték, ha egy pasi képes melegszívű, szerető, érzékeny, házias is lenni!

(Ha érdekel ez az utazás, csatlakozz férficsoportomhoz: www.facebook.com/aferfiutja )

rohr_20abra.jpg

DE NE ÁLLJUNK MEG EZEN A PONTON!

Ha valaki eljut idáig, ez is már óriási dolog. Fejlődött, változott, szembe nézett, lezárt, de ha itt megáll, akkor marad egy „elnőiesedett férfi”, aki kedves, befogadó, törődő… de valami még hiányzik ahhoz, hogy igazi pasi legyen. A lágyság, nyitottság, elfogadás még nem jelenti az igazi, „vad” férfienergiát! Itt következhet el…

 

A MÁSODIK UTAZÁS – A FÉRFIAS MÉLYSÉGEINKHEZ VEZETŐ ÚT!

A „nőiesség” felé vezető utazásunk után – anélkül, hogy feladnánk mindazt, amit ott megtanultunk – újból útra kell kelnünk, mégpedig a „férfias oldal” mélységei felé.

Ez az utazás egy magányos út, ahogy sok tanító is elindult egyedül a „pusztába”, kilépve a társadalmon kívülre, keresve a benne rejlő erőt, energiát, vadságot, a saját útját. Megtalálva azt a nagyobb célt, amit teremteni akar, létrehozni a világban. Ezen az úton szembe kerül a férfias energiával! Hiszen a férfias energia: cselekvő, önálló akarattal rendelkező és önálló, döntőképes, határozott, kihívásokat állító, valami önmagán túlit alkotó! Ehhez pedig szükséges a szembenézés önmagunkkal, lebontani a társadalmi és egyéb elvárásoknak való megfelelést, a mindent elfogadó és befogadó hozzáállást.

Ezen második utazás eredmény pedig: a „vad” férfi lehet.

A fejlődés csak akkor lehet teljes, ha az első, a nőiességhez vezető utazás eredményeire épít. E nélkül csupán egy önmagáért való vadság, erőszakosság, macsóság, hímsovinizmus lehet belőle a mélyebb szintű lágyság, elfogadás képessége nélkül.

Az utat végigjárt „vad férfi” azonban erőt és tekintélyt sugároz, mely belső egyensúlyból, bölcsességből fakad.

Ez az utazás persze nem megy egyik napról a másikra. Időt, energiát, a lelkünkbe való „ijesztő” szembenézést igényli. Úgy is mondhatjuk, meg kell fizetni az árát! De ez rendben is van!

„A barlang, amibe félünk belépni,
tartalmazza a kincset, amit keresünk!”

 

Amennyiben férfiként te is szívesen fejlődnél tovább az utadon a „vad férfivé” vezető utazásodon, csatlakozz az általam elindított férfikörbe!

A Férfi útja – férfikör

Részletek és csatlakozás: www.facebook.com/aferfiutja

 

Lájkold a blog facebook oldalát: www.facebook.com/apamegintjofejlesz

images89vj0prl.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr38335356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása