Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2016. március 24. 07:40 - Halmos Gábor

Hogyan kell jól veszekedni?

Azt hiszem minden családban előfordulnak viták, veszekedések. Ez természetes, hiszen két ember a legritkább esetben ért egyet mindenben. Néha pedig elveszítjük a fejünket, türelmünket… és olyankor még kiabálunk is! :-/

A kiabálás a feszültség levezetésére is nagyon jó! Persze inkább annak a félnek, aki kiabál, és kevésbé annak, aki hallgatja! :-) A gond csak az, hogy egy ilyen veszekedésnél, kiabálásnál sokszor olyanokat is mondunk, amivel megbántjuk a másikat!

Pedig milyen jó lenne, ha néha csak úgy, a „móka kedvéért” is veszekedhetnénk egy jót. Valami ilyesmit mondhatnánk:

Kérek engedélyt idegösszeroppanásra!

"Drágám, én most összeroppanok, egy szavamat se vedd komolyan. Mindenféle irracionális dolgot mondok és teszek majd, és valószínűleg sértegetni és hibáztatni foglak. Két lehetőséged van: vagy beszállsz a dologba, és te is kihasználod a lehetőséget egy kiadós veszekedésre, vagy egyszerűen végignézed a dührohamomat kívülállóként, mintha színházban lennél." Erre pedig a másik fél azt felelné: "Édesem, csodálatos ötlet, én is tiszta stressz vagyok, és hát ki mással veszekedhetnék legálisan, mint olyasvalakivel, aki igazán közel áll hozzám, szeretem és megbízom benne, és így azt is tudom, hogy akkor is mellettem marad, ha szörnyűségeket vágok a fejéhez. Veszekedjünk egy jót, de ne feledd: ha kifáradunk, újra önmagunk leszünk, és emlékezni fogunk, hogy ez az egész csak egy játék volt."

(forrás: http://divany.hu/eletmod/2013/08/18/kerek_engedelyt_idegosszeroppanasra/)

A KÉRDÉS PEDIG, HOGY HOGYAN KELL JÓL VESZEKEDNI?file_2016_03_24_7_30_36.jpeg

Nemrég olvastam, hogy hogyan kell jól veszekedni! A fontos az, hogy még a veszekedés közben is megmaradjon a mély bizalom és szeretet egymás felé.

A veszekedésnél a két fél megfogja egymás kezét és egymás szemébe néznek. Ezután szabad kiabálni, szitkozódni, bármit egymás fejéhez vágni. Egy dolgot nem szabad: elengedni egymás kezét!

A gyakorlat nehéz lehet, különösen férfiaknak. Amikor dühösek vagyunk, akkor el akarjuk tolni a másikat, távol lenni tőle. A gyakorlat azt célozza, hogy a párok megértsék, az alap tiszta és az is marad: mi összetartozunk. És ezért még a legdühösebb vita közben is képesek vagyunk egymás kezét fogni.
(A gondolatot Richard Rohr: A férfi útja könyvből vettem)

 

MIÉRT KIABÁLNAK AZ EMBEREK, AMIKOR IDEGESEK EGYMÁSRA?

Mikor két ember mérges egymásra a lelkük eltávolodik egymástól. Hogy leküzdjék ezt a távolságot kiabálniuk kell, hogy meghallják egymást. Minél mérgesebbek, annál hangosabban kiabálnak, hogy leküzdjék a nagy távolságot.

Mi történik a szerelmeseknél? Ők nem kiabálnak egymásra, hanem halkan beszélnek, mert a lelkük nagyon közel van egymáshoz. Köztük lévő távolság nincs is vagy nagyon kicsi.

Amikor még jobban szeretik egymást mi történik? Nem beszélnek, csak suttognak és így még közelebb kerülnek egymáshoz. Végül már suttogniuk sem kell, csak egymás tekintetéből megértik egymást. Ez mutatja meg milyen közel áll két ember egymáshoz, amikor szeretik egymást.

Ezért amikor vitáztok ne hagyjátok, hogy lelketek eltávolodjon. Ne mondjatok olyan dolgokat, amik eltávolítanak egymástól, különben egyszer eljön a nap, mikor akkora lesz a távolság köztetek, hogy lelketek többé nem talál vissza egymáshoz.
(ez a leírás az interneten kering. Forrás: Divine Evolution, ford.: Tóth K.)

file_2016_03_24_7_30_36.jpeg

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr388522008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása