Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről

2019. szeptember 20. 21:10 - Halmos Gábor

Férfi-kör - Az vajon miii?

FÉRFI-KÖR – AZ VAJON MIII?

Milyen lehet az, amikor csak férfiak ülnek össze egy önismereti körre? Patak parton, vagy egy tűz körül az egész napos kemény túra után, vagy épp a városban egy teremben?

Van, aki idegenkedik tőle, de aki kipróbálta, mindenki nagyon hasznosnak tartotta eddig.

De – talán nem is gondoltad volna – mégis leginkább NŐK örülnek ezeknek a programoknak. És küldik a párjukat, gyerekük apját, tesójukat, hogy fejlődjenek.

Nyugaton egyre több a „férfikör”, amely segít a férfiaknak inspirálódni, saját dilemmáikkal megküzdeni, távolról ránézni hol is tartanak az útjukon. Itthon is van pár ilyen kör, de van még hova fejlődnünk.

Nem gondoltam, de tapasztalom, hogy

Férfi-körben még inkább eltűnnek a maszkok, őszinteség és egymást támogató, különleges erő alakul ki.

Nem a nők ellen van mindez! Csak egyszerűen sokaknak könnyebb így megnyílnia!
Egy láthatatlan, különleges szál fűzi egymáshoz a férfiakat: bajtársiasság, közös sorsok, évezredes hagyományok, hasonló gondolkodásmód, szavak nélküli megértés.

Nem vagyunk egyformák, de sok bennünk a közös!

Mintha ott élne legbelül a sejtjeinkben az emléke, amikor a törzsekben még közösen vadásztunk, együtt építettük házainkat, vagy épp jártunk a hadiösvényen. Veszélyes állatokat ejtenünk el, nehéz köveket cipeltünk. Együtt.
Egy szív, egy kar, egy akarat, együtt cselekedtünk.

Közösen alkottuk a stratégiát, figyeltük egymás rezdülését, akár feláldoztuk magunkat egymásért, hiszen a közösség volt az első. Alkottunk, harcoltunk, küzdöttünk, és aztán együtt ünnepeltünk, vagy épp haltunk meg. Egymásra voltunk utalni, és ezért nagy volt az összhang.

Aztán az elmúlt évtizedekben (talán századokban) sokan eltávolodtak önmaguktól. És sajnos eltávolodtunk egymástól is.
Egyedül akarjuk leküzdeni az akadályokat. Nem beszélgetünk, nem kérünk támogatást. Ritka a férfi-megtartó háló. Vannak barátok, de a lelkünkről keveseknek beszélünk. Már ritkán alkotunk együtt. A hús sütögetésénél nagyobb közös kihívásunk nincs igazán.

Pedig fantasztikus érzés, amikor férfiak összejönnek és együtt dolgoznak. Homokot lapátolnak, cipekednek, fúrnak-faragnak, közben viccelődnek és beszélgetnek. Ilyenkor a férfi-energiák is felerősödnek, visszatöltődnek, amiből aztán a hétköznapjainkban is táplálkozunk.

Amikor a férfi-kör összeáll, amikor mindenki leveszi az álarcát és megnyílik, akkor a sok-sok élettapasztalat és tudás megsokszorozza egymást és valami ősi bölcsesség születik meg.

Minden férfinak vannak dilemmái.
Kicsik is, nagyok is.
De nem mindenki hajlandó ezt bevallani. Még önmagának sem! A környezetnek pedig még nehezebben. Pedig nagyon nehéz egyedül ülni a problémán, nagyon tud feszíteni belülről, mintha egy túlnyomásos kuktát akarnánk zárva tartani!

A férfikörök egyik legfőbb visszatérő mondata:
„Nagyon felszabadító tudni, hogy más is hasonló problémákkal küzd. Ezek szerint nem én vagyok ennyire béna, hanem ez egy természetes kihívás!” És ez a felismerés hatalmas súlyokat gördít le a vállakról, nagyobb nyugalmat, magabiztosságot, új energiákat ad!

Férfi-körben lenni jó.
Több, mint egy jó sörözés.
Felszabadító.
Felismeréseket hozó.
Támogató.

 

"A férfi útja - Tudatos Férfiak köre"
Ha szívesen csatlakoznál egy férfi-körhöz, nézd meg az oldalát:

www.facebook.com/aferfiutja

photo_2018_04_15_10_45_36.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apamegintjofejlesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8515138846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Egy blog apaságról, változásról, gyerekkori álmokról, hétköznapi örömökről és küzdelmekről
süti beállítások módosítása